Schuman-seuran syyskokousesitelmä: ”Arvopohjainen Euroopan unioni ja Suomen EU-puheenjohtajuuskausi”

Milloin

29.10.2019    
17:30 - 19:00

Missä

Event Type

Schuman-seuran syyskokouksen yhteydessä järjestetään perinteisesti syyskokousesitelmä, jonka teema käsittelee Euroopan kulloinkin ajankohtaisia kysymyksiä.

Vuoden 2019 syyskokousesitelmöitsijänä on VTT Hanna Tuominen, jonka esitelmän aiheena on:

Arvopohjainen Euroopan unioni ja Suomen EU-puheenjohtajuuskausi

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetiksi on asetettu unionin yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen. Nykyiset EU:n perusarvot on tarkemmin määritelty Lissabonin sopimuksessa (2009) ja niihin lukeutuvat ihmisarvon kunnioitus, vapaus, tasa-arvo, oikeusvaltioperiaate sekä ihmisoikeuksien kunnioitus, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina.

Viime aikoina EU:n arvot on kuitenkin kasvavassa määrin asetettu kyseenalaiseksi ja jäsenmaiden arvoyhteisö tuntuu natisevan. Yhteisten arvojen puolustaminen on noussut EU:ssa näkyvästi esiin erityisesti taistelussa populismia, muukalaisvihaa ja nationalismia vastaan. Miltä näyttää arvopohjaisen EU:n tulevaisuus ja mitä Suomen puheenjohtajuuskauden kokemuksista voitaisiin oppia?

VTT Hanna Tuominen työskentelee maailmanpolitiikan yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Aiemmin hän on toiminut valtio-opin yliopisto-opettajana Turun yliopistossa. Tuomisen tutkimusintresseihin lukeutuvat erilaiset eurooppalaisia arvoja koskettavat kysymykset, eurooppalainen identiteetti ja EU:n ihmisoikeuspolitiikka.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan Euroopan ajankohtaisista tulevaisuusteemoista!