Schuman Papers 1/2017 Saksan liittopäivävaaleihin liittyen julkaistu

Schuman-seuran uuden, kansainvälisen Schuman Papers -julkaisusarjan ensimmäinen analyysi

The 2017 German Federal Election and Europan Integration
(Schuman Papers 1/2017)

julkaistiin 28.3.2017 järjestetyssä Breakfast Briefing -tilaisuudessa. Julkaisun kirjoittaja on Saksan ja Euroopan politiikan asiantuntija, Turun yliopiston ja Åbo Akademin Eurooppa-opetuksen yhteinen yliopistonlehtori, dosentti Kimmo Elo.

Lataa PDF (0.3 Mt)

Saksassa järjestetään syyskuun 24. päivänä 2017 liittopäivävaalit, jossa istuva liittokansleri Angela Merkel hakee jatkokautta 12 vuotta jatkuneelle valtakaudelleen. Vaaleissa punnitaan paitsi Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien suosio, myös linjataan Euroopan suurimman kansantalouden poliittista asetelmaa seuraavan neljän vuoden ajaksi.

Vaaliasetelmat ovat sekä Euroopan että kansainvälisen politiikan tilanteen johdosta erittäin mielenkiintoiset ja haastavat. Jo lähes kymmenen vuotta jatkunut euroalueen kriisi on yhä ratkaisematta, EU:n jäsenvaltioiden keskinäisiä suhteita rasittavat vakavat erimielisyydet pakolaiskriisin hoitamisesta, suhteet Venäjään ja Turkkiin ovat jo pidempään olleet jännittyneet, sekä lisäksi Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump herättää runsaasti kysymyksiä.

Pakolaiskriisin myötä myös Saksassa oikeistopopulismin suosio on lisääntynyt. Syksyn liittopäivävaalien jälkeisten hallitusneuvottelujen kannalta oikeistopopulistisen Alternative für Deutschland -puolueen (AfD) kannatuksella tulee olemaan keskeinen vaikutus. Kisa liittokansleriudesta tullaan käymään Angela Merkelin ja sosialidemokraattien Martin Schulzin välillä. AfD:n vahvistuminen heikentää ensisijaisesti Angela Merkelin mahdollisuuksia päästä jatkokaudelle, koska mitä suuremman kannatuksen AfD onnistuu saamaan, sitä vähemmän hallitusoptioita Merkelin kristillisdemokraateille jää. Todennäköisin vaihtoehto on kuitenkin sosialidemokraattien ja konservatiivien nk. suuren koalition jatko myös vaalikaudella 2017-2021.

Vastaa