Schuman-seuran Eurooppa-glögeillä 11.12.2018 puhuttiin Itävallasta

Schuman-seuran perinteiset Eurooppa-glögit järjestettiin 11.12.2018 klo 17 alkaen Turun vanhan raatihuoneen salissa Vanhalla suurtorilla. Seuralla oli kunnia saada vieraakseen Itävallan Suomen-suurlähettiläs Maximilian Hennig alustamaan maansa EU-puheenjohtajuuskaudesta.

Schuman-seuran joulunalusperinteeseen kuuluvat Eurooppa-glögit kokosivat tänä vuonna puolisensataa seuran ja Euroopan ystävää viettämään iltaa ja kuuntelemaan Itävallan Suomen-suurlähettilään Maximilian Hennigin näkemyksiä maansa EU-puheenjohtajuuskaudesta sekä Euroopan supervuodesta 2019.

Tilaisuuden aluksi seuran puheenjohtaja Kimmo Elo loi katsauksen seuran varsin tapahtumatäyteiseen vuoteen. Vuosi 2018 olikin seuran toiminnassa varsin aktiivinen, mihin osaltaa lisäpotkua toi ensimmäistä kertaa järjestetty Turun Eurooppa-foorumi. Muutenkin seuran näkyvyys ja tunnetuus ovat olleet myötätuulessa, minkä kehityksen toivomme jatkuvan myös tulevana Euroopan ”supervuotena” 2019.

Suurlähettiläs Hennig pohti omassa alustuksessaan Itävallan ja Suomen yhtäläisyyksiä, joita löytyykin varsin suuri joukko taloudesta aina maantieteelliseen asemaan saakka. Euroopan ajankohtaiset haasteet – esimerkkeinä pakolaisuus sekä digitalisaatio – heijastuivat myös Itävallan EU-puheenjohtajuuskauteen vuoden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla. Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskausi vuoden 2019 toisella puoliskolla ajoittuu suurlähettilään mukaan mielenkiintoiseen ajankohtaan uuden parlamentin ja komission, mutta myös EU:n rahoituskehyksen (2021-2027) näkökulmasta.

Suurlähettilään esitelmän avainkohtiin tarttui omassa kommenttipuheenvuorossaan kokenut EU-tuntija Anders Blom, joka myös toimii Turun Eurooppa-foorumia organisoivan Eurooppa-foorumi Turussa -yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Blom korosti talouden merkitystä tulevien vuosien päätöksenteossa ja arvioi Suomen puheenjohtajuuskauden osuvan varsin haasteelliseen saumaan sekä poliittisesti että taloudellisesti.

Alustusten jälkeen ilta jatkui rennon seurustelun merkeissä, kun vieraat saivat nauttia lähiruokapitopalvelu Perinnepadan herkullisista ”sormisyötävistä” mustaherukkaglögin ja itävaltalaisten puna- ja valkoviinien toimiessa ”kyytipoikina”.

Schuman-seuran lausuu kiitoksensa Itävallan Suomen-suurlähetystölle sekä Suomen ja saksankielisen alueen välistä verkostoitumista tukevalle Aue-säätiölle näiden tuesta tilaisuuden toteuttamiselle. Lämmin kiitos myös kaikille paikalla olleille intensiivisistä ja kiinnostavista keskusteluista!


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.