Schuman-seuran Eurooppa-päivän tapahtumassa keskusteltiin vilkkaasti Euroopasta

Jo perinteiseksi muodostunut Schuman-Seuran Eurooppa-päivän yleisötilaisuus Maaherran makasiinissa veti lähes täyteen pienen luentosalin Eurooppa-päivänä (9.5.2017) Turussa. Tilaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti Euroopan tulevaisuuden haasteista Ranskan presidentin vaalien kynnyksellä.

Tilaisuuden pääpuhuja, vuodesta 2002 Euroopan unionin tuomioistuimen jäsenenä Luxenburgissa työskennellyt tohtori Allan Rosas toi terveiset EU:n sydänmailta ja esitti näkemyksiään unionin edessä olevista isoista haasteista. Aika näyttää miten tiukoiksi ja hankaliksi EU:n ja Britannian väliset Brexit–neuvottelut lopulta muodostuvat. Sen enempää häviäjiä kuin voittajiakaan Rosas ei lähtenyt veikkaamaan, vaikka hän kuuluikin niihin, jotka osasivat ennustaa oikein Brexit-äänestyksen lopputuloksen.

Esitelmän jälkeen käytiin vilkas keskustelu paikalla olleen yleisön piirissä. Emeritusprofessori Heikki Paloheimo piti Suomen kannalta rohkaisevana keväällä Hollannin valtiollisten vaalien ja Saksan osavaltiovaalien lopputuloksia, joissa äänestäjien selkeä enemmistö asettui tukemaan demokraattisia puolueita. Paloheimo piti tällaista kehitystä Suomen ja muiden pieneten jäsenmaiden näkökulmasta hyvänä, luohan se pohjaa vakaudelle ja monenlaisiin haasteisiin vastaamiselle.

Yleisötilaisuuden suuri yleisömäärä osoitti, että Eurooppa-keskusteluille on kysyntää myös Suomessa. Eurooppaan ja erityisesti Euroopan unioniin liittyvää tutkimusta seuraavana ja keskustelua ylläpitämään pyrkivänä kansalaisjärjestönä Schuman-seura pyrkii osaltaan vastaamaan tähän kysyntään juuri tämän tyyppisten yleisötilaisuuksien kautta. Seura pitää tärkeänä myös kriittistä kansalaiskeskustelua kaikista unioniin liittyvistä asioista ja haluaa edistää riippumatonta Eurooppa-tietoutta.


Kirjoittaja Ilkka Nousiainen on Schuman-seuran hallituksen jäsen ja seuran aktiivi.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.