Schuman-seuran Eurooppaglögeillä 11.12.2017 puhuttiin turvallisuudesta ja palkittiin Ossi Tuusvuori

Schuman-seuran perinteiset Eurooppaglögit järjestettiin 11.12.2017 yhteistyössä Konrad-Adenauer-säätiön Itämeren alueen ja Pohjoismaiden toimiston kanssa. Yhteistyö on osa seuran pyrkimystä vahvistaa seuran kansainvälistä näkyvyyttä ja verkostoitumista. Kansainvälinen paneelikeskustelu Euroopan ajankohtaisista turvallisuus- ja yhteistyökysymyksistä keräsi Logomon MOVE 1 -saliin reilut kolmekymmentä ihmistä. Korkeatasoisen keskustelun ohessa läsnäolijat saivat nauttia Logomo Kitchenin keittiöpäällikön herkullisesta glögimenusta. Tilaisuuden huipensi seuran puheenjohtajana vuosina 2006-2017 toimineen Ossi Tuusvuoren palkitseminen pitkästä ja ansiokkaasta työstään seuran parissa.

Eurooppaglögit ovat perinteisesti tarjonneet ravintoa niin mielelle kuin ruumillekin, eivätkä tämän vuoden Eurooppaglögit tehneet poikkeusta. Seuran vahvistuva kansainvälinen verkostoituminen näkyi tilaisuuden järjestelyissä, kun seuran kumppanina toimi Konrad-Adenauer-säätiön Latvin toimipiste. Seuran syyskokouksessa valittu uusi puheenjohtaja Kimmo Elo kiittikin avauspuheenvuorossaan seuran hallitusta vahvasta sitoutumisesta vuonna 2015 alkaneeseen strategiatyöhön, jonka hedelmiä aletaan vähitellen korjata.

Tilaisuuden aluksi paikallaolijat saivat nauttia korkeatasoisesta paneelikeskustelusta otsikolla ”Current and Future Developments in the Baltic Sea Region: Soft and Hard Security in Turbulent Times”. Paneelikeskustelun aikana Itämeren alueen tilannetta tarkasteltiin monipuolisesti osana Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökehityksen isoa kuvaa.  Panelisteina oli vahva trio aihepiirin asiantuntijoita:

Panelistien viesti oli selvä: ilman määrätietoista toimintaa Euroopan vahvistamiseksi Eurooppa ja Euroopan unioni eivät kykene vastaamaan niihin haasteisiin, joihin Yhdysvaltojen tempoileva ja ennakoimaton ulko- ja turvallisuuspolitiikka presidentti Trumpin kaudella, Kiinan nousu kansainvälisenä suurvaltana ja Venäjän aggressiivisemmaksi muuttunut ulkopolitiikka yhdessä talous- ja pakolaiskriisin repimässä EU:ssa aiheuttavat.

Paneelin jälkeen siirryttiin nauttimaan Logomo Kitchenin keittipäällikön suunnittelemaa herkullista glögimenua, jossa glögin ohella tarjolla oli fingerfoodeina savulohitartaria, riimihärkää ja piparkakkua homejuustolla. Keskustelu paneelin ja EU:n ympärillä jatkui vilkkaana myös glögin äärellä.

Tilaisuuden huipesi seuran pitkäaikaisen puheenjohtajan Ossi Tuusvuoren palkitseminen hänen pitkästä ja ansiokkaasta toiminnastaan seuran ja Euroopan ingraatio -tietämyksen lisäämiseksi. Ossi Tuusvuori on toiminut seuran puheenjohtaja vuosina 2006-2017. Syyskokouksen jälkeen vastuu seuran operatiivisesta toiminnasta on siirtynyt uudelle puheenjohtajalle Kimmo Elolle, minkä ansiosta Ossi on pystynyt kohdistamaan panoksensa seuralle vuoden 2018 aikana perustettavan neuvottelukunnan toiminnan valmisteluun. Puheessaan Ossi loi katsauksen omaan pitkään uraansa Euroopan integraation parissa, mikä ura on auttanut häntä merkittävästi myös seuran puheenjohtajuuden hoitamisessa. Seuran toiminnalle Ossi katsoi olevan tänään ja huomenna ehkä suurempi tilaus kuin koskaan Suomen jäsenyysaikana: Euroopan suuret haasteet eivät kierrä Suomea, mistä syystä tarvitaan aktiivista ja sisällöltään korkeatasoista Eurooppa-keskustelua, jotta ihmisillä olisi riittävät tiedot ymmärtää Euroopan asioista.

Onnittelupuheessaan Kimmo Elo esitti Ossille koko hallituksen sekä seuran pitkäaikaisten yhteistyökumppanien kiitokset. Erityisen tärkeäksi Elo nosti vuonna 2015 hallituksen toimesta aloitetun seuran strategiatyön, jonka ansiosta seuran toimintaa on viimeisen kahden vuoden aikana pystytty kehittämään systemaattisesti ja siten luotu perusta niin uudelle julkaisutoiminnalle, yhteistyöverkostojen vahvistamiselle kuin kansainvälisen näkyvyyden asteittaiselle lisäämiselle. Ilman puheenjohtajan panosta strategiatyö ei olisi varmastikaan edennyt yhtä suotuisissa merkeissä. Elo myös totesi seuraa velvoittavan sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimineen professori Esko Antolan elämäntyö. Jatkossa seura tulee entistä vahvemmin profiloitumaan tieteellisenä asiantuntijayhteisönä sekä aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana.

Ossia olivat onnittelemassa seuran hallituksen jäsenten Kimmo Elon, Anna Eskolan, Pekka Kanerviston, Tuomas Mikkolan ja Ilkka Nousiaisen lisäksi tiedottaja Kirsi Stjernberg Varsinais-Suomen liiton EuropeDirect-palvelusta sekä Maritta Mikkola ja Tomi Puranen Varsinais-Suomen EURES-palvelusta.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.