Schuman-seuran kevätkokouksessa 11.4.2018 pohdittiin Ranskan ja Saksan integraatiomoottorin käynnistymistä

Toimiva EU kaikkien etu

Euroopan Unionin sydän sykkii nyt Ranskan ja Saksan tahtiin vahvemmin kuin pitkään aikaan. Englannin lähdön jälkeen Saksan ja Ranskan akselin määrää taloudelliset ja poliittiset askelmerkit Euroopassa.

Ranskan presidentti Emanuel Macronin visioima toimiva ja integroitunut EU on kaikkien etu, mutta eri suuntiin vetäviä voimiakaan ei sovi aliarvioida. Kolmannelle ja mitä ilmeisemmin viimeiselle liittokanslerikaudelleen lähtenyt Saksan Angela Merkel on jo jossain määrin väsynyt pragmaatikko, jolta odotetaan vihdoinkin tekoja Saksan ja koko Euroopan painoarvon nostamiseksi.

Näin voisi tiivistää Schuman-seuran vuosikokouksen päätteeksi järjestetyn keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin Euroopan ajankohtaisia kysymyksiä. Tilaisuuden aluksi professori Louis Clerc ja yliopistonlehtori, Schuman-seuran puheenjohtaja Kimmo Elo asemoivat asiantuntevasti ja realistisesti Euroopan paikkaa monien uhkien maailmassa. Keskustelua johdatteli Turun Sanomien pääkirjoitustoimittaja Ari Niemi.

”Euroopan maat ovat linkittyneet toisiinsa taloudellisesti, poliittisesti ja sivistyksellisesti, mutta se ei vielä takaa EU:lle suvereniteettia perinteisessä mielessä. Matalat äänestysluvut jättävät myös EU:n kansalasilta saadun valtakirjan kovin vaisuksi”, Clerc pohti alustuksessaan.

Saksaan saatiin pitkällisten neuvottelujen jälkeen Merkelin johdolla uusi hallitus, joka rakentuu kristillisdemokraattien ja SDP:n varaan. Elo pitää Merkelin suureen koaliitioon, ”Grokoon”, perustuvaa hallitusta EU-myönteisenä, mutta näkee siinä paljon erilaisia sävyjä. Ilahduttava hän piti sitä, että niissä näkyy lähentymistä Macronin esittämille visioille.

Eurooppa epävarmassa maailmassa

Elo maalasi Euroopan ympäröivän maailman poikkeuksellisen tummilla väreillä. Syyriaa hän piti uhkista suurimpana myös Euroopalle.

Molemmat alustajat pitivät yhä epävarmemmaksi käyvässä maailmanpoliittisessa tilanteessa tärkeänä, että Eurooppaa uudistetaan omista lähtökohdista ja omalta arvopohjalta. Yhtenäinen kansalaisten Eurooppa on demokraattinen, solidaarinen ja oikeudenmukainen. Sen kulmakivinä ovat kestävä sosiaalipolitiikka, koulutus ja poliittinen ja yhteiskunnallinen vakaus.

Koska Eurooppa ei voi enää luottaa perinteisiin kumppaneihinsa samalla tavalla kuin ennen, on yhteinen puolustus ja ulkopolitiikka tärkeämpää kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Rauhantahtoinen ja globaalisti vastuullinen Eurooppa on paras kumppani taistelussa ilmastonmuutoksen ja pakolaisuuden tuomia ongelmia vastaan, Clerc ja Elo katsoivat.

Euroopassa valmistaudutaan parhaillaan ensi vuonna pidettäviin EU- vaaleihin. Järjestämällä tämän kaltaisia tilaisuuksia ja puhumalla EU-instituutioiden tärkeydestä Schuman-seura tukee Euroopan Unionia rauhan prosessina, joksi se aikanaan luotiin. Äänestäminen EU- vaaleissa on kannanotto rauhan ja vakauden puolesta.

Uusi strategia ja uudet aloitteet

Rivakasti sujuneessa vuosikokouksessa käytiin läpi yhdistyksen viralliset asiat ja nostettiin esille vuoden tärkeimmät tapahtumat. Toimintaa laajasti raamittanut uusi strategia vakiintui ja sai uusia muotoja ja yhteistyökumppaneita useista Eurooppa-kysymyksistä kiinnostuneista tahoista. Sopivia kohderyhmiä pyritään tavoittamaan uudistuneiden nettisivujen ja tehostetun tiedotustoiminnan kautta. Uudet internet-sivut ovat jo tavoittaneet satoja lukijoita.

Vuoden alussa lanseerattiin Euroopan ajankohtaisiin kysymyksiin pureutuva Schuman Papers –työpaperisarja, jossa koti- ja ulkomaiset tutkijat tarkastelevat unionin kannalta keskeisiä aiheita. Vuoden aikana seura rakensi ja lujitti kansainvälistä yhteistyötä erityisesti Itämeren alueella.

Kansalaisten tietoisuuden lisääminen EU-asioista on vuosikellon mukaan järjestettyjen tapahtumien perimmäisenä tarkoituksena. Turun Kirja- ja tiedemessuille osallistuminen on jo perinne kuten myös keväiset Eurooppa-päivän 9.5. tapahtumat. Perinteisesti toimintavuosi päättyy yhteiseen Eurooppaglögit-tilaisuuteen, jossa ei ainoastaan koota yhteen kuluneen vuoden tapahtumia, vaan katsotaan myös eteenpäin.


Kirjoittaja Ilkka Nousiainen on Schuman-seuran hallituksen jäsen, jota Euroopan kehitys kiinnostaa laajasti.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.